Data: 2018

Locatie: Romania, Ilfov

Specialitati: Arhitectura, Rezistenta, Instalatii

Functiune: Locuinta

Suprafata: 350mp

Am fost solicitati pentru proiectarea unei locuinte familiale in Chitila. Tema presupune realizarea unei locuinte cu 4 dormitoare (din care unul de oaspeti), birou, garaj si dependinte generoase pe un teren de aproape 500 mp in coordonatele unui POT* de 35%, CUT** de 0.8 si H max*** de P+1.

Fiind vorba de o locuinta cu un numar relativ ridicat de incaperi (19, incluzand dependintele), ne-am concentrat pe gruparea acestora tinand cont in acelasi timp de criterii economice si de valorificare/ orientare a spatiilor.

This slideshow requires JavaScript.

Separarea incaperilor pe criterii de utilizare/ fluxuri si utilizatori (social, oaspeti, acces, gospodarire, copii, parinti) si distribuirea fiecarei categorii pe cele doua niveluri (parter si etaj) au dus la identificarea a doua tipologii majore de configurare: compacta si ramificata. In termeni economici, prima optiune apare ca fiind preferabila (suprafata mai mica de fatada, mimimizarea pierderilor de caldura). Ramificarea permite insa economii la incalzire, daca locuinta este folosita partial in mod frecvent, o iluminare mai buna si creearea unor spatii mai diverse.

Criteriul decisiv a fost specificul utilizarii- frecvent partiale in prima faza. In configurarea ramificata (cu circulatii mai lungi), am gasit solutii pentru maximizarea suprafetei camerelor (prin eficientizarea acceselor si utilizarea de pereti despartitori usori), pentru a respecta POT-ul relativ mic de 35%.

_______________________

*POT (procent de ocupare a terenului) = raportul intre suprafata parterului si cea a terenului (in procente);

**CUT (coeficient de utilizare a terenului) = raportul intre suprafata totala si cea a terenului;

Nota: suprafetele construite sunt suma dintre suprafetele camerelor, suprafetele circulatiilor (ex: holurilor) si suprafetele in sectiune orizontala ale peretilor (grosimea peretilor).

***H max = inaltimea maxima;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.